Slijpen en Onderhoud | Alles om langdurige kwaliteit te garanderen

Het slijpen en onderhouden van messen, kapmessen en bijlen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze effectief en veilig blijven werken. We hebben merken als Gerber, Ardennes Coticule, Smith’s, Buck Knives en Samura. Onderaan de pagina vind je handige tips voor het onderhouden en slijpen.

Filter

Slijpen en Onderhoud

Hier zijn enkele algemene tips voor het slijpen en onderhouden van messen, kapmessen en bijlen:

Slijpen

Kies het juiste slijpgereedschap

Voor kleine messen kun je gebruikmaken van slijpstenen, slijpstaafjes of slijpwielen. Bij grotere gereedschappen zoals bijlen kunnen grovere slijpmethoden zoals vijlen of slijpstenen geschikter zijn.

Bepaal de slijphoek

Messen hebben vaak een specifieke slijphoek (bijvoorbeeld 20 graden). Zorg ervoor dat je de juiste hoek behoudt tijdens het slijpen.

Slijp gelijkmatig

Zorg voor gelijkmatige druk en beweging tijdens het slijpen om een gelijkmatige snede te behouden.

Houd het mes stabiel

Bij het slijpen van handmessen, zorg ervoor dat het mes stevig is vastgezet om ongelukken te voorkomen.

Controleer regelmatig

Test regelmatig de scherpte van het mes door voorzichtig over je nagel te strijken. Een scherp mes moet gemakkelijk in je nagel bijten.

Onderhoud

Reinig direct na gebruik

Maak de messen, kapmessen en bijlen schoon om ophoping van vuil en corrosie te voorkomen. Gebruik warm water en milde zeep.

Droog goed af

Droog de gereedschappen grondig af om roestvorming te voorkomen. Vooral bij bijlen kan dit belangrijk zijn vanwege het metalen blad.

Smeer de metalen delen

Gebruik een dunne laag olie op het lemmet om het te beschermen tegen roest. Bijvoorbeeld minerale olie of speciale messenolie.

Controleer de handvatten

Inspecteer de handvatten op scheuren of splinters. Als je houten handvatten hebt, kun je ze af en toe behandelen met houtolie.

Bewaar ze op de juiste manier

Berg messen, kapmessen en bijlen op een droge plaats op. Vermijd vochtige omgevingen om roestvorming te minimaliseren.

Door regelmatig aandacht te besteden aan het slijpen en onderhouden van je messen, kapmessen en bijlen, verleng je hun levensduur en behoud je hun prestaties.